Huawei lanceert nieuwe versie van FusionSphere

Huawei heeft onlangs een nieuwe versie gelanceerd van zijn op OpenStack gebaseerde cloud-OS FusionSphere. De introductie maakt deel uit van een impuls die Huawei al geruime geeft aan zijn activiteiten gericht op enterprise-ICT. Het bedrijf introduceerde onlangs ook nieuwe mission-critical servers en speciale hardware die voorzien is van vloeistofkoeling.

OpenStack

Huawei mag in ons land dan vooral bekend zijn als aanbieder van telecom-apparatuur en smartphones, de divisie gericht op enterprise-ICT ontwikkelt zich eveneens snel. OpenStack speelt hierin een hoofdrol. Huawei heeft de open source-versie van OpenStack op een aantal punten uitgebreid en aangepast en levert deze onder de naam FusionSphere. Fusion 6.0 launchTijdens het jaarlijkse cloud-congres van het concern (dit jaar in Praag) lanceerde het versie 6.0 van dit platform in Europa.

FusionSphere is gericht op bedrijven die behoefte hebben aan virtuele servers, private clouds, publieke clouds, hybride clouds, desktop-clouds, NFVI (network function virtualization infrastructure). Versie 6.0 beheert de bestaande enterprise resources, zoals fysieke servers en hypervisors en maakt deze middelen beschikbaar in een geconvergeerd resource pool. Vraag naar deze resources worden vervolgens volledig automatisch toebedeeld. De oplossing biedt hierbij tevens end-to-end disaster recovery en backup-voorzieningen die replicatie van hosts en storage mogelijk maken evenals active-active voorzieningen. Daarnaast is een Software Defined Networking (SDN) oplossing beschikbaar voor het inrichten van een service-oriented netwerk en geautomatiseerd beheer van virtuele en fysieke netwerken.

SAP HANA

Huawei steekt de laatste jaren veel energie in de wereld van enterprise-ICT en ziet daarbij onder andere SAP als een belangrijke partner. Tijdens het cloud-congres bleek dat dit inmiddels duidelijk zijn vruchten afwerpt. Het aantal implementaties van SAP HANA die het concern verzorgt is de afgelopen tijd met liefst 500 procent gegroeid. In een aantal landen – waaronder China en opmerkelijk genoeg Spanje – claimt het concern inmiddels zelfs de grootste partner van SAP op dit gebied te zijn.

FusionSphere speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol, evenals de relaties die Huawei heeft opgebouwd met een aantal leveranciers van Linux-distributies als SuSe en Red Hat, naast Windows Server.

KunLun

Maar ook op hardware-gebied trekt het concern er hard aan. Zo heeft het onlangs een nieuwe server-lijn gelanceerd die luistert naar de naam KunLun.

KunLun is speciaal ontwikkeld met het oog op mission critical-applicaties. Het is volgens het concern de eerste server-lijn die gebruik maakt van het 32 socket x86-platform van Intel, waardoor het 32 Intel Xeon E7 v3-processoren kan herbergen. Het aantal cores komt daarmee op 576. Huawei positioneert de lijn als basis voor onder andere zware OLTP-toepassingen, high-performance computing, in-memory computing en grote virtualisatieplatformen. Zeker wanneer deze servers worden gebruikt in combinatie met OceanStore flash storage apparaten van het concern.

RAS

Om tot het gewenste niveau van beschikbaarheid van deze mission-critical servers te komen, heeft Huawei de servers tevens voorzien van het intern ontwikkelde RAS (wat staat voor Reliability Availability Serviceability). Deze toolset is bedoeld als pro-actief fault management-systeem. RAS werkt onafhankelijk van het besturingssysteem en verzamelt continu een grote hoeveelheid data over het functioneren van de server. Op basis van analyses probeert RAS vervolgens  voorspellingen te doen over toekomstige events en kan waarschuwingen voor eventuele fouten en storingen die het voorziet. Hierdoor ontstaan interessante mogelijkheden voor pro-actief beheer.

FusionServer

Het concern heeft voor gebruik in datacenters daarnaast ook vloeistofgekoelde servers ontwikkeld. Het gaat om de FusionServer LCS9000. Dit is een blade server die gebruik maakt van het zogeheten LCS-koelingsysteem. De letters ‘LCS’ staan voor Liquid Cooling System (pdf en video). Dit systeem bestaat uit een basisconfiguratie die bestaat uit een 42U kabinet, waarin zich drie blade servers bevinden en een dubbel uitgevoerd koelingsysteem. Meerdere van deze racks kunnen worden samengevoegd.

Interessant aan de aanpak van Huawei is dat het in feite om een kant en klare oplossing gaat. Het gaat dus niet om een separate vloeistofkoeling zoals we wel vaker tegenkomen bij racks die zijn voorzien van een deur met daarin een warmtewisselaar verwerkt. Het gaat hier om speciaal ontwikkelde servers waarbij de koelingsvloeistof via smalle leidingen dicht langs de elektronica wordt gevoerd. Iedere blade is hiertoe van het nodige leidingwerk voorzien. Een server kent hiertoe twee aansluitingen: een ingaande koppeling waar de vloeistof het leidingsysteem in gaat en een uitgaande voor het afvoeren van de vloeistof.

Beheersoftware

Ieder LCS-kabinet is voorzien van een koel-unit die in staat is om 45 kW per rack aan warmteproductie af te voeren. De koel-unit zelf gebruikt minder dan 1,5 kW aan vermogen. Een LCS is voorzien van eigen beheersoftware (eSight geheten) die voor het monitoren van de racks zorgt. Daarbij wordt onder andere gekeken naar eventuele lekkages. Overigens is het aansluiten en weer loskoppelen van blades zeer eenvoudig – en op een lekvrije wijze – te realiseren. Managementgegevens kunnen via RS485 of ethernet uitgelezen worden. De koel-unit weegt 30 kilogram en kent als afmetingen 260 bij 220 bij 750 millimeter.

De blade servers – het gaat om twee typen: de E9000 CH121 en CH140 – zelf maken gebruik van Intel-processoren. Het zijn kant en klare servers inclusief storage en netwerk-faciliteiten. Het koelen gebeurt dus met vloeistof, waarvoor Huawei gebruik maakt van leidingwater. Het bedrijf geeft aan dat zo’n 90 procent van de componenten in de blades via vloeistof wordt gekoeld, de resterende componenten worden via lucht gekoeld. De LCS waarin de servers worden geplaatst biedt dus mogelijkheden voor beide vormen van koeling. Het water mag hierbij een maximale temperatuur van 50 °C hebben.

Huawei ziet LCS als een oplossing voor datacenters waar sprake is van een grote densiteit, waardoor zeer veel warmte met oppervlakte-eenheid wordt geproduceerd. ‘Precision cooling’ en andere min of meer traditionele oplossingen voor thermal management volstaan dan simpelweg niet meer, stelt het concern.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van CloudWorks

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *